Fire av de norske deltagerne på BridgeBuilders er studenter på Bibelskolen i Grimstad (BiG) sin nye internasjonale linje, World Wide Walk.

Etter et par måneder på BiG er det nå tid for praksis i Jerusalem og Betlehem. Vi tok en prat med dem rett før avreise.

– Som deltakere på BridgeBuilders, hva er det beste minnet dere har fra i sommer?

Alle: Vi husker veldig godt den siste delekvelden vi hadde sammen. Der delte alle det de hadde lært og opplevd, det var rørende å se alle tårene, et veldig sterkt møte. Det var veldig interessant å se hvordan palestinerne og israelerne knyttet bånd med hverandre. Kulturkveldene var veldig morsomme og lærerike. Hver folkegruppe gav alt for å vise en liten del av sin kultur, og det var gøy å få et innblikk i de andres hverdag. Noe vi alle også sitter igjen med, er samtaler med den enkelte. Der ble vi bedre kjent med de andre deltagerne, vi lærte mer om konflikten, hvordan det er å bo i Midtøsten, og hva slags forhold de har til konflikten.

Følg med på ferden: http://www.midtostenteamet.blogspot.no/

– Hanne og Kristine, dere kan glede dere til å bli kjent med Lena, Hege og resten av staben i Machaseh. Noe dere gruer dere til?

Hanne og Kristine: Vi gleder oss veldig til å bli kjent med nye mennesker, og til å se og få lov til å bidra i det arbeide Lena og Hege holder på med. Jeg (Hanne) gruer meg til å bli misforstått siden kulturene er forskjellige.

 

– Hvilke forventninger har dere til å bo i Jerusalem?

Hanne og Kristine: Vi gleder oss veldig, særlig til å bli kjent med nye mennesker. Det blir spennende bo i en storby med så mange forskjellige religioner på samme sted. Vi har hørt at det er en veldig fin by, og nå gleder vi oss til å komme ned og oppleve den selv.

– Men det er jo et veldig konfliktfylt område?

Kristine: Det blir veldig rart å forlate trygge Norge. Det er her har jeg bodd hele livet, og det er det jeg er vant med. Det blir veldig annerledes å komme til et så konfliktfylt område. Jeg tror nok det kommer til å virke litt skremmende i starten, men jeg gleder meg veldig til å bli kjent i byen, til å møte menneskene som bor i den og til å lære mer om kulturen.

– Stian og Benjamin, dere skal bo på palestinsk område, hvordan blir det? Hva skal dere gjøre?

Stian og Benjamin: Vi kommer nok til å bli påvirket siden vi bor på palestinsk side og får palestinske venner. Vi vil jo naturligvis høre historier som berører oss. Og derfor er det fint at jentene i teamet bor i Israel så vi kan få input fra begge sider.

Vi skal jobbe på House of Hope, et hjem for funksjonshemmede gutter. Der skal vi ha ulike oppgaver, noe vi gleder oss veldig til.

– Feire jul i Betlehem blir vel stas?

Stian og Benjamin: Det blir veldig spesielt og litt rart å feire jul i Betlehem. Men nå har vi feiret jul i Norge i 18 år så det blir gøy å oppleve noe nytt. Det er nok et av høydepunktene med og bo der nede, og det er noe vi gleder oss til. Også blir det jo veldig kult å feire jul i den byen der Jesus ble født.

– Stian, du har vist interesse for teologiske spørsmål. Har du alltid hatt det? Hvordan har bibelskoleåret hittil påvirket deg?

Stian: Ja, den teologiske interessen har kommet nå i det siste og ble forsterket da jeg sa ja til å bli med til det Hellige land og deltok på BridgeBuilders. Det er morsomt å lese i Bibelen, undersøke på egenhånd, være skeptisk og ikke bare høre på hva andre forteller. Det gir større innsikt. Det er så mange som har forskjellige teorier om alt mulig. Og er det et sted man kan være litt kritisk og finne svar på ting så er det på bibelskolen. Jeg er ikke vokst opp i et kristen hjem, og har derfor ikke hørt eller lest så mye i Bibelen før jeg ble kristen. Jeg synes det er veldig spennende når Gud åpenbarer nye ting.

– Hva er det viktigste dere har lært som dere vil ta med i praksisen?

Alle: Det viktigste vi har lært var på BB hvor vi fikk knytte bånd med både palestinere og israelere. Vi fikk rett og slett en veldig god introduksjon til hvordan kulturen og konflikten er. Vi har også hatt ulike fag på Bibelskolen som har vært til god hjelp for forberedelse til utreisen.

– Benjamin, du ble positivt overrasket over BridgeBuilders, fortell litt mer om hva du forventet og hva som overrasket deg?

Benjamin: Jeg hadde ikke stor tro på BridgeBuilders. Jeg visste at det var en komplisert konflikt, men jeg viste ikke hvor dyp konflikten var og så mye hat og fordommer som virkelig var mellom dem. Men på BridgeBuilders skjønte jeg at de ble lært opp til å hate hverandre. Til og med de kristne, og det hadde jeg ikke ventet i det hele tatt. Det å sitte og prate med de ulike partene, se hvor uenige de var, hvor ulikt syn de hadde på det som skjedde og hvor påvirket alle var av konflikten, var en øyenåpner. Derfor syntes jeg den siste kvelden var utrolig sterk. Der folk fortalte om hvor mye de hadde lært selv og at de nå skjønte mer hvorfor den andre parten tenkte som den gjorde.

– Hva gjorde sterkest inntrykk på deg i møte med palestinere og israelere?

Hanne: Det som gjorde sterkest inntrykk var at de i begynnelsen ikke snakket så masse med hverandre, men mot slutten ble de gode venner. Noe som også gjorde inntrykk var at de var så åpne. De delte opplevelser, tanker og følelser med deltagere fra ”den andre siden”.

– Hva ser dere mest fram til?

Alle: Vi gleder oss veldig til å komme ned dit og begynne på hverdagen der nede. Selvfølgelig gleder vi oss til å se igjen BridgeBuilders vennene våre, og til å treffe de vi skal jobbe sammen med.

– Hva er de største utfordringene som BB-deltagerne i Midtøsten møter?

Alle: At de faktisk bor på forskjellige steder. Det er ikke bare lett og krysse checkpoints. Det er heller ikke veldig sosialt akseptert for dem og være sammen med hverandre. De blir jo påvirket av venner, familie, media og personlige opplevelser av urettferdighet.

– Hvordan tror dere BB-deltakerne vil ta dere imot?

Alle: Vi håper de møter oss med åpne armer, og vi håper de vil introdusere oss for deres kultur, venner og familie.

Vi ønsker Midtøstenteamet Guds velsignelse og beskyttelse og håper du vil være med å be for dem!