Å sette seg mål for arbeidet og ha gode strategier for en organisasjon er viktig, men også utfordrende – for hvordan kan vi vite hvordan fremtiden blir?

Famling
Nylig var det en stor misjonskonferanse i Oslo (LINK) og det var befriende å høre en misjonsleder som innrømte at han ofte kjente på usikkerhet og famling i arbeidet med å legge planer og strategi for arbeidet. Ingen av oss vet helt sikkert hva fremtiden vil bringe. Vi kan ofte føle oss maktesløse i møte med denne verdens ondskap og tragedier på den ene siden og menneskers likegyldighet på den andre siden. Derfor starter jo også all misjon på kne for Gud. I vårt mer og mer profesjonaliserte misjonsarbeid, må vi aldri glemme hvem sin misjon vi er en del av: Guds misjon. Han møter vår famling med å gi oss nytt liv, ny giv og ny kraft til fortsatt tjeneste.

Fellesskap
Derfor var kanskje noe av det viktigste vi gjorde på LINK å be sammen rundt bordene, på tvers av organisasjoner og generasjoner. Vi er alle like avhengige av Gud og trenger fellesskapet med Han og med hverandre.

Forskjellige modeller
Min generasjon er ikke så opptatt av organisasjonstilhørighet som tidligere generasjoner, vi vil gjerne samarbeide og bygge Guds rike sammen. Dette kan føre til mer momentum og bedre bruk av de ressursene vi har til disposisjon. Jeg tror, som flere andre, at vi vil se ulike modeller i fremtidens misjon: Partnerskap med lokale misjonærer, utsendte langtidsmisjonærer, teltmakere, selvfinansierte misjonærer, korttidsteam. Vi ser dette allerede nå, det er ikke bare fremtiden. Det er nå det skjer og jeg som ansatt i en gammel organisasjon vil utfordre Israelsmisjonen til å møte denne virkeligheten.

Forsoning
«If we don’t believe in the need of the gospel, it will have dramatic consequences for mission», påstod Lindsay Brown, Lausanne sin internasjonale leder. Evangeliet er inkluderende og eksklusivt på samme tid. Gud leter etter muligheter for å få fellesskap med mennesker, fordi Han har forsonet oss med seg selv. «Det årnær se’» sier vi i Fredrikstad. Vel, uten Jesus er jeg ikke helt sikker på at «alt årnær se». Bare Gud vet det. Vårt mandat er i hvert fall klart: Vi er satt til å elske mennesker og gi dem evangeliet.

Fremtidens utfordringer
Brown skisserte en rekke utfordringer alle som jobber med misjon må forholde seg til:
– universitetsverden uten Gud
– unådde folkegrupper
– behovet for bibeloversettelse
– økende migrasjon
– større storbyer
– disippelgjøring på alle nivåer i livet
– forholdet til andre religioner
– «word orientated gospel to a visual generation»
– partnerskap uten avhengighet

Disse utfordringene virker overveldende, likevel har jeg et stort håp for Norges bidrag i Guds rike, både hjemme og ute. For Israelsmisjonens del tror jeg det blir avgjørende å finne måter å svare på de fem siste utfordringene, mer spesifikt:
– større storbyer – mer mennesker = flere som trenger å bli møtt med evangeliet
– disppelgjøring – dette vet vi er en av utfordringene blant unge messianske jøder, og vi må møte dette på en sunn måte. Bestill et prøveeksemplar av  siste nummer av Misjonsblad for Israel som har akkurat dette som tema!
– forholdet til andre religioner – i vår sammenheng handler det mest om forholdet til jødedom, hvordan skal vi forholde oss til ultraortodokse jøder som tror på Jesus? Her må vi være rause og inkluderende, samtidig være tydelig på at den verdensvide kirke inkluderer alle som tror på Jesus, enten man lever som jøde (etter toraen, altså ortodoks), eller man er hedningekristen (dvs alle oss andre) eller noe midt i mellom.
– Word orientated gospel – vi ser det allerede nå at stadig flere unge blir nysgjerrige på evangeliet etter å ha sett videoer med vitnesbyrd av messianske jøder og apologetiske videoer.
– Partnerskap uten avhengighet – Israel generelt og kanskje messianske jøder spesielt mottar store og mange økonomiske bidrag fra utlandet (les: USA). Hvordan kan vi utvikle menigheter og organisasjoner i Israel til å få en mer selvstendig økonomi i fremtiden?

Det viktigste blir likevel «return2sender»: Stadig returnere til avsenderen, Jesus, Han som sender oss ut i tjeneste for å gi evangeliet videre og tilbake til utgangspunktet.

Først publisert i Dagen 21.9.15 med et utvidet siste avsnitt