Av: Ragnhild Helen Austad
Israel er proppfull av ulike folk, ulike kulturer, ulike religioner og ulike fantastiske naturomgivelser. Hovedfokuset for turen var evangelisering i Akko, en liten by litt nord for Haifa. Her var det en teaterfestival i forbindelse med den jødiske løvhyttefestferinga, hvor både jøder og arabere kunne samles uten at spenningen mellom dem var altfor stor. Vi fikk også litt tid til sightseeing, og bli kjent med landet.
Oppleve Jerusalem
Vi ankom Tel Aviv og Immanuelkirken tidlig fredag morgen og drog til Jerusalem etter litt soving og avslapping. Jerusalem er en fantastisk by, som ikke bare må sees men oppleves. Den er full av historie fra Jesu tid og samtidig veldig moderne. Da vi kom var det allerede sabbat og veldig rolig og stille i gatene og det gikk en strøm av ortodokse jøder med kjortler, hatt og skjegg som var på vei til klagemuren. Rundt om i gatene var det slått opp små ”partytelt”, løvhytter, som var pyntet med palmeblader i forbindelse med løvhyttefesten. Stemningen var på topp! Vi besøkte blant annet Gravhagen, Gravkirken, Getsemanehagen og Oljeberget.
Den siste kvelden i Jerusalem traff vi et nytt medlem av teamet, Rebecca Thorsen som er volontør i Israel, og Aaron, vår kontaktperson. Vi spiste middag sammen, ba og snakket om det som skulle skje og det vi skulle gjøre de neste dagene.
Evangelisering – er det noe jeg kan gjøre?
Ingen av oss teamdeltakerne hadde vært med på evangelisering i Israel før og lite visste vi om hvordan de neste dagene kom til å arte seg.
Vi hadde basen vår i en kristen bokbutikk i gamlebyen i Acco hvor folk kunne komme og få gratis Bibler og traktater og andre bøker, eller bare komme innom for kaffe, og samtale. Her var det for det meste lokale kristne arabere som arbeidet, mens vi gikk rundt i de tett befolkede gatene og delte ut Markus-evangelier og traktater. Det var litt skummelt i begynnelsen, men vi ble fort vant med tilnærmingsmetoden. Mange tok i mot, og noen stoppet og spurte om hva dette var. Det gav oss gylne muligheter til å fortelle om hva vi tror på, og å lære mye om deres kultur og tro. De fleste var mer interesserte i å fortelle om hva de trodde på, men som regel fikk også vi muligheten til å fortelle om hva Bibelen og Jesus betyr for oss.
Den siste dagen gikk vi utenfor festivalområdet for å fokusere mer på å komme i kontakt og samtale med flere og dele ut Bibler. Jeg gikk sammen med Aaron, og traff på en arabisk troende muslim, som gjerne ville høre på hva vi hadde å si til han. Han inviterte oss hjem til seg og vi fikk servert ekte arabisk kaffe med tilhørende kaker, og hilse på kone, barn, nieser og barnebarn. Vi snakket lenge med han og gav han en Bibel på arabisk.
Vær med å be!
Etter tre dager med intensiv evangelisering hadde vi delt ut ca 7000 Markus-evangelier og en del hundre traktater. Vi sitter igjen med masse inntrykk, og litt erfaring med hva det vil si å evangelisere. Vi vet om en mann som kom til bokbutikken og ville bli bedt for, ellers vet vi nesten ingenting om hvorvidt folk vil lese materialet de fikk. Vær gjerne med å be for de som tok i mot, om at Gud må jobbe med hjertene deres slik at de kan finne Jesus.