AV: Jeanette Kalmar Markussen og Ørjan Frøvik
Vi takket ja til å bli med på denne leiren, samtidig som vi stilte oss spørsmålet “hvilken hensikt har egentlig en slik leir i et forsoningsperspektiv?”
De siste årene har den kristne frivillige organisasjonen Musalaha arrangert sommerleir for muslimske barn i Hebron, to mil sør for Betlehem, som ligger i de palestinske områdene. Organisasjonen jobber for å skape forsoning mellom ulike grupper. Ikke bare mellom israelere og palestinere, men også blant annet mellom kristne og muslimske palestinere. Det sistnevnte gjør de gjennom sommerleir i Hebron. Dette kom til syne ved at barna var muslimer, og lederne kristne. Lederne var palestinere, foruten en liten gruppe som hadde nasjonalitet fra land som England, Norge og USA.
Det er mange negative stereotypier mellom kristne og muslimer på vestbredden. Samtidig er det også mye feilinformasjon og ignoranse om “de andre”. Sommerleirens hensikt er derfor å fjerne noen av disse feiloppfatningene, og gjennom det skape samhørighet.
Vår oppgave var først og fremst å lede barna i lek og ulike aktiviteter. Dette var alt i fra ballspill, kreativt håndarbeid som smykkelaging og vannkrig. Barna storkoste seg, mildt sagt! Mange av innbyggerne i Hebron og på vestbredden generelt, står svakt stilt materielt sett. Videre lever de i landområder preget av spenninger og uforutsigbarheter som følge av konflikten. Disse to faktorene gjør at en leir som dette hvor lek og moro er i fokus kan ha stor betydning for barna. Nettopp fordi de får et pusterom fra hverdagens ofte harde realiteter.
Et av høydepunktene for oss som ledere, og ikke minst for barna, var å dra ut fra de Palestinske områdene og inn i Israel, hvor vi besøkte en dyrepark i Jerusalem. Selv om dyreparken lå en ca.15 minutters kjøretur fra Hebron, hadde ingen av barna noensinne vært der. På grunn av muren, og Israels politikk, har palestinere i dag begrenset adgang til Jerusalem og israelske områder. Barn kommer utenom denne regelen, men i praksis er det likevel svært få som entrer Israel på grunn av foreldrenes situasjon. Vi kunne ta med barna fordi vi ikke var palestinere. Dette var til stor glede for barna som er uskyldige ofre i konflikten.
Siste dag på leiren inviterte vi barnas foreldre til å delta, slik at de kunne få innblikk i ukens aktiviteter, og få møte lederne. Deres respons til leiren var utelukkende positiv. Flere kommenterte at leiren gjerne kunne vart lenger.
Vi sitter igjen med en overbevisning om at leiren var betydningsfull. Det er viktig og flott og kunne bety en forskjell i menneskers liv uavhengig av bakgrunn. Fra vårt perspektiv var handlingene våre enkle, men kanskje vil ringvirkningene være større enn det vi selv så. Videre sitter vi selv igjen med en større forståelse av viktigheten av å rive ned fordommer som vi så ofte lager oss av andre grupper og mennesker.
Vi har også fått en større innsikt i konfliktens mange sider og dens innvirkning på enkeltmenneskers liv. Dette er forhåpentligvis en innsikt vi kan bringe videre i kampen for å skape fred, og løfte opp menneskeverdet.
Når harde kvasse steiner møtes, slipes kantene og steinene blir runde. Det samme bildet kan man bruke om våre fordommer mot hverandre. I det vi møter hverandre og får innblikk i hverandres virkelighet vil trolig fordommene gradvis reduseres. Dette kan være starten på en fredsprosess som begynner på grasroten og får ringvirkninger på alle samfunnsplan.
Se video fra andre prosjekter i regi av Musalaha her